«Світло крізь темряву». Виставка картин Ганни Криволап

9 серпня 2023
«Світло крізь темряву». Виставка картин Ганни Криволап


Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва в рамках проєкту Kyїv Art School презентує виставку Ганни Криволап «Світло крізь темряву».

Живописні серії Ганни Криволап – надзвичайно впізнавані за широким нестримним мазком, яскравою колористичною гамою та непересічними ідеями, які викликають захоплення. Нині мисткиня презентує важливий творчий проєкт – «Світло крізь темряву» – живопис, написаний під час війни.

«Надзвичайно втішені, що Ганна Криволап повертається із такою потужною виставкою у простір Музейно-виставкового центру Музею історії міста Києва. Раніше, у 2019 році, відбувся масштабний виставковий проєкт «Причетність», де в живописних пейзажах і абстрактних композиціях художниця зашифрувала українські символи. Не менш важлива для нас і тяглість проєкту Kyїv Art School», — зауважує генеральна директорка Музею історії міста Києва.

Неможливість не рефлексувати на події в Україні спонукали Ганну до творчого пошуку, зокрема й в назві: «Нова реальність диктує інші форми вираження. Під впливом історичних подій змінюється світовідчуття і палітра. За темрявою завжди проступає світло».

Впізнавані обриси міст, немов мінливі силуети самих себе, повертають до зими 2023 року, коли ворог нищив усе те, що давало світло і тепло. Герої ж портретів авторки – представники творчої інтелігенції, які не могли лишатися в тилу й стали до лав Захисників України та змінили пензлі та олівці на зброю.  

Куратор проєкту Kyїv Art School Дмитро Струк зазначає: «З творчістю Ганни Криволап я познайомився достатньо давно, зізнаюсь, мене завжди надихали її серії пейзажів та горизонти. Сьогодні – інший проєкт та дуже сильна історія. Щиро хочу, щоб якомога більше людей прониклися нею. Розумію як складно творити та втілювати в життя нові проєкти під час війни, проте Ганна демонструє приклад  свого «світла» у ці складні для України та кожного з нас часи».

Про проєкт:
Kyїv Art School започатковано спільно з Музеєм історії міста Києва у 2017 року. За цей час відбулися ретроспективні виставки таких відомих художників як Петро Лебединець, Владислав Шерешевський, Олена Придувалова, Олексій Аполонов, Ганна Миронова, Ігор Коновалов, Володимир Бовкун, Олеся Джураєва, Антон Логов, Тетяна Русецька. Проєкт демонструє історію становлення та розвитку Української академії мистецтв виставками київських митців, які здобули професійну освіту в академії. Роботи кращих митців сучасності завдяки проєкту поповнюють фонди Музею та сприяють збереженню історії київського мистецтва для нових поколінь.

Про художницю:
Ганна Криволап народилась у Києві в мистецькій родині художника Анатолія Криволапа та художниці-етнографині Зінаїди Васіної. Навчалась у Державній художній середній школі імені Тараса Шевченка (1989—1995; викладачі Зоя Лерман та Олег Животков). Вищу освіту здобула в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури в майстерні Данила Лідера. Картини художниці експонувались на персональних виставках у Німеччині, США, Швейцарії, Туреччині, Нідерландах, Франції, Чорногорії. Учасниця групових, всеукраїнських, міжнародних виставок, пленерів, арт-проєктів. Член Національної спілки художників України та міжнародного артоб’єднання «Syrlin Kunsverein International». Твори Ганни знаходяться у колекціях Посольства США в Україні, Музею сучасного образотворчого мистецтва України (Київ), Запорізького обласного художнього музею, Музею молодого мистецтва (MOYA; Відень, Австрія), у численних приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Упродовж  виставки відбудуться цікаві мистецькі події:

Авторська екскурсія-діалог художниці Ганни Криволап і мистецтвознавиці Ганни Владимирської;
Круглий стіл – обговорення «Творчість під час війни», або що таке культурний спротив;
«Душевна розмова»: зустріч з героями картин – представниками творчої інтелігенції України, які стали до лав Захисників України
17 вересня — артбесіда «Мистецтво і маркетинг. Світовий досвід. Креативні коллаборації»

Організатори висловлюють найщирішу подяку партнерам проєкту — будівельній компанії «Креатор Буд», юридичній компанії «Asters», благодійному фонду «Manus Dei» та компанії «Rosa» — провідному українському виробнику матеріалів для живопису.

Ознайомитися з виставкою вдасться  з 11 серпня по 17 вересня  згідно графіку роботи МВЦ:
Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні
Каса працює з 12:00 до 18:30
Вартість: 80/40 ? (повний/пільговий)

ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ

Emafyl 501.0082.05

501.0082.05
Новинки

Made in Spain 114.186

114.186

Made in Spain 120.222

120.222

Salvadori Cornici 6006/804

6006/804

Made in Spain 120.223

120.223

Salvadori Cornici 492/317

492/317

Made in Spain 125.242 (Black)

125.242 (Black)